NOVA ZAGONETAČKA BIBLIOGRAFIJA

NOVA ZAGONETAČKA BIBLIOGRAFIJA

Zagonetačko društvo „Čvor“ je predstavio zagonetačkoj javnosti i osmu knjižicu ove godine. To je još jedna bibliografija što ju je ovog puta pripremio zagonetački povjesničar Franjo Tušek. Bibliografiju je za tisak uredio Stjepan Horvat. Radi se Bibliografiji zagonetačke rubrike „Omladine“ (1918.-1945.), lista koji je kroz više godina svog izlaženja donosio na svojim stranicama i zagonetke.

Knjižica ima 90 stranica na kojima su doneseni brojni podaci o zagonetkama i njihovim autorima, među kojima ima i zagonetača koji su svoje zagonetanje nastavili i u zagonetačkim listovima koji su izlazili u vrijeme Drugog svjetskog rata i neposredno poslije njega.

List za zabavu i pouku srednjoškolske mladeži Omladina pojavio se 1. siječnja 1918. godine a nakladnik je bilo zagrebačko Društvo hrvatskih srednjoškolskih profesora. Omladina je imala 24 stranice povećanog A-4 formata. Već od drugog godišta postala je mjesečnik pa je tako svako godište imalo po deset brojeva. Pred kraj svoga izlaženja promijenila je format na manji (B-5).

Bibliografija je napravljena u sada već standardnim poglavljima: Kalendarij izlaženja brojeva „Omladine“, Autori i zagonetke, Abecedni popis autora zagonetaka, Autori zagonetaka po mjestima javljanja, Odgonetke, Bibliografija zagonetačkih tekstova, Pseudonimi, šifre i inicijali suradnika „Omladine“ i Nazivi zagonetaka. Uvodnu riječ napisao je urednik. U knjizi je objavljeno i nekoliko kopija stranica sa zagonetkama, a i stranica na kojoj su u jednom radu fotografije pet značajnih suradnika „Omladine“.

Knjiga je tiskana u ograničenom broju primjeraka a može se naručiti od „Čvor“ d. o. o. Bjelovar. Cijena knjižice je 70 kn (u to je uključena i dostavna poštarina!), a uplate se vrše putem banke koristeći IBAN Čvora: HR 5224020061100002081, a u rubrici Poziv na broj potrebno je unijeti OIB uplatitelja. Bilo bi dobro da se po izvršenoj uplati nazove Tajništvo i javi se točna adresa za dostavu (tel. 043 244 050). Knjigu možete dobiti i pouzećem a cijena knjige i poštarine je 95 kn. Naručiti možete telefonski ili na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

Za uplate izvan Hrvatske cijena je 12 eura (uključena dostavna poštarina za inozemstvo) a koriste se IBAN: HR 5224020061100002081, Swift code: ESBCHR22 i VAT: HR72793634017. Ne postoji mogućnost dostave pouzećem.

Područje rada / Mi volimo ...

Chart

  • Križaljake
  • Skandinavke
  • Osmosmjerke
  • Sudoku
  • Logika

Login